Vajdasági Magyar Demokrata Párt

Temerin

 

Józsa László

Elnök

Magyar Nemzeti Tanács

Szabadka

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

Mellékelten küldöm a VMSZ tisztségviselő-újságíró, Fehér István elemzését.

Értékelésünk szerint Fehér lesújtó, s részleteiben helyes önbírálatot közöl az olvasóval.

Azért csak részleteiben, mert ahogy a történelmi VMDK, úgy a VMSZ sem volt soha, egy pillanatra sem abban a helyzetben, hogy külső segítség nélkül, a szerb hatalommal való együttműködés alapján, ténylegesen változtasson a vajdasági magyarság helyzetén. Arról nem is szólva, hogy a nemzetrész autentikus autonómiaigényének érvényesítését eddig a magyar politikai elit sem segítette.

Most azonban úgy futottak össze az események Szerbiában, Magyarországon és a VMSZ-ben is, hogy érdemesnek tartjuk újra felvetni a vajdasági magyar politikai elit összefo­gásának szükségességét.

Tisztelt Elnök Úr!

Javaslatom az, hogy Ön, mint a VMSZ Magyar Nemzeti Tanácsának elnöke a vajda­sági magyarság politikai helyzetének megvitatása céljából hívjon össze egy vajdasági összma-gyar konferenciát.

Ha a Konferenciára a VMSZ-el és a többi párttal együtt meghívná a Vajdasági Magyar Demokrata Párt küldöttségét is, mi ezt a meghívást elfogadnánk.

Fontos lenne, hogy a részvevők mindannyian megkapják Fehér Istvánnak a szabadkai Hét Nap június 18-ai számában megjelent elemzését.

Ezúton is jelzem: a VMDP a kiutat abban látja, hogy a vajdasági magyar pártok össze­fogva követeljék a tényleges, a jogszabályalkotási és végrehajtási jogosítványokkal is felruhá­zott magyar (perszonális) autonómiát.

Ennek érdekében a közelgő választásokon, csak a magyar szavazatok megszerzésére összpontosítva indítsunk közös jelölteket, vagy listát. Tegyük ezt meg annak ellenére, hogy a szerb parlamentbe az öt százalékos küszöb miatt nincs esély magyar képviselő magyar szava­zatokkal történő bejuttatására.

Amennyiben ezúton megszereznénk a vajdasági magyarok szavazatait, közös követe­lésünket a szerb politikai színtéren nem lehetne lesöpörni az asztalról. A támogatásra vonat­kozó kérésünk elől nem térhetne ki a magyar politikai elit sem.

Az új helyzetnek megfelelően új konszenzusra van szükség. A Konferencián közös ké­réssel fordulhatnánk Magyarország miniszterelnökéhez, s a parlamenti pártok elnökeihez, a kettős állampolgárság ügyében is.

Mi a VMDP-ben úgy látjuk, hogy a kettős állampolgárságra nemcsak a fenyegető ví­zumkényszer miatt lenne szükség, hanem azért is, hogy a magyar politikai elit az egész nem­zetre érvényes stratégiát dolgozhasson ki és kezelhesse a rossz demográfiai mutatók által jel­zett egyre súlyosabb helyzetet.

Abban a reményben, hogy az Ön személyes hozzájárulásával, most amikor erre való­ban szükség van, lehetséges egy vajdasági magyar politikai elemző konferencia megtartása, tisztelettel:

Temerin, 2003. június 19.

Ágoston András