Vajdasági Magyar Demokrata Párt

Temerin

Közlemény, 03.06.24.

 

Kisebbségek az Európai Unió alkotmányában?

 

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt üdvözli prof. Dr. Szalma Tibor újvidéki egyetemi tanár gyors reagálását, minek köszönhetően a szaloniki EU csúcson elhangzott Medgyessy kijelentés nyomán elindulhat a javaslat megvalósítását célzó diplomáciai tevékenység. Ismeretes, hogy a magyar miniszterelnök szerint a kisebbségeknek helyet kell biztosítani az EU alapokmányában, s az is, hogy az erre vonatkozó javaslatát többen, a többi között a francia államfő is támogatta.

A VMDP meglátása szerint a Szalma József által készített javaslat alkalmas arra, hogy megindulhasson a Medgyessy Péter által javasolt megoldás beépítését célzó szakmai tevékenység. Ennek megfelelően a VMDP Szalma József szövegtervezetét a legrövidebb időn belül eljuttatja a Határon Túli Magyarok Hivatalához, s indítványozza egyben azt is, hogy amennyiben diplomáciai szakmai tevékenység indul a magyar miniszterelnök kezdeményezésének megvalósítására, a szakmai javaslat kidolgozásában vegyen részt az újvidéki jogi kar nemzetközi tekintélynek örvendő tanára is.

 

Melléklet: 1.

 

EURÓPAI ALKOTMÁNYTERVEZETHEZ (Kisebbségi jogok)

 

Tervezet: Prof. Dr. Szalma József, egyetemi tanár, Újvidék

 

Kisebbségi kollektív és egyéni jogok

 

I. Kisebbségek és népcsoportok

 

1. Cikkely

 

Európai nemzeti kisebbségeknek tekinthetők azok az adott állam többségi népességéhez mérten kisebb lélekszámú közösségek, melyek régiójukban hagyományosan élnek, nyelvük, kultúrájuk, vallásuk és jórészt történelmük azonos, vagy hasonló az anyaországi nemzetrésszel és régiójuk az anyaország határain kívül, szomszédos országokhoz csatolva történelmi körülmények közepette, önrendelkezési jog gyakorlása nélkül került, melyeknek nyelve, kultúrája és vallása eltér az adott állam többségi nemzetétől.

2. Cikk

Kisebbségi népcsoportok azok európai országok területén hagyományosan élő közösségek, melyeknek nyelve, kultúrája, vallása azonos. A népcsoportoknak a nemzeti kisebbségekkel azonos oktatási, tájékoztatási, kulturális önszerveződési jogaik vannak.  

 

II. Kollektív jogok

 

3. Cikkely

 

A nemzeti kisebbségeknek közösségi jogában áll: az önálló választásokon való európai parlamenti képviselet, anyaországi parlamenti képviselet, országos és helyi önkormányzat érvényesítése azokban az országokban, melyben élnek, országhatáron túli, anyaországi országos és anyaországi regionális, akadálymentes politikai, kulturális, tudományos, gazdasági és szociális kapcsolatok ápolása és fejlesztése, továbbá önkormányzati szövetségek létrehozása, önálló kisebbségi szavazatok alapján parlamenti képviseletre azokban az országokban, melyben élnek. A nemzeti kisebbségek által lakott országok parlamenti képviseletét nem akadályozhatják a választási törvények lélekszámukat felülmúló küszöb megszabásával.

 

4. Cikkely

 

A nemzeti kisebbségek által hagyományosan lakott régió egész területén a kisebbség nyelve hivatalos használatban van, a bírósági és közigazgatási eljárásban. Ennek érdekében biztosítani kell arányos foglakoztatásukat az államigazgatási és önkormányzati szervekben. A nemzeti kisebbségeknek és népcsoportoknak jogában áll a hagyományos helységnevek hivatalos jelzése, a közszolgálati intézmények elnevezésének kisebbségi nyelven történő  jelzésére, a saját cégek anyanyelvi feltüntetésére.

 

5. Cikkely

 

A nemzeti kisebbségi közösségnek jogában áll az önálló, óvodától egyetemig terjedő iskolahálózat, önálló programon alapuló létesítésére és működtetésére, az országos és helyi kisebbségi önkormányzati rendszer keretében. Az állami alapítású oktatási rendszerben biztosítani kell a kisebbségi oktatást, melynek programjához hozzájárul az országos önkormányzat.

 

6. Cikkely

 

(1) A kisebbségeknek jogában áll az országos és helyi önkormányzati rendszeren belül   anyanyelven történő közszolgálati jellegű tájékoztatásra az írott és elektronikus tájékoztatási eszközök szabad, objektív és befolyásmentes működtetése által.      

 

(2) A kisebbségek egyénei és közösségei, egyéni alapon, vagy másokkal együtt szabadon gyakorolhatják anyanyelvükön vallásukat.

 

(3) A kisebbségi közösségeknek (nemzeti kisebbségeknek és kisebbségi népcsoportoknak) jogában áll a politikai, művelődési, oktatási önszerveződés, az egyesülési szabadság gyakorlása, a kisebbségi politikai, kulturális, oktatatási és tudományos érdekek és jogok, valamint az önkormányzatiság érvényesítése céljából. 

 

 7. Cikkely

 

A kisebbségi közösséget vagy a közösség egyéneit sújtó, jogi utat mellőző, térítés nélküli nacionalizáció, vagy egyéb visszaélő állami kényszerítő intézkedés alkalmazása által tulajdont, személyiséget, egészséget és életet sértő jogellenes károkozás esetén e közösségeknek és szervezeteinek, továbbá egyéneinek, azaz ezek jogutódainak az intézkedést gyakorló állam köteles teljes egészében visszaszolgáltatni, vagy kárpótolni, vagyoni sérelem esetén  méltányos kártérítést, azaz nemvagyoni kár estén, fájdalomdíjat nyújtani. A vagyon-visszaszármaztatáshoz való jog és nemvagyoni kárpótlás joga nem évül el. Amennyiben nincs vagyon-visszaszármaztatási jogutód, a vagyoni kárpótlásra a kisebbségi közösség országos önkormányzata jogosult.

 

III. Egyéni jogosultságok

 

8. Cikkely

 

(1)A nemzeti kisebbségek egyéneinek kérelmük alapján jogában áll a kettős, vagy többes (európai) állampolgárság elérése. Ennek érdekében a kettős állampolgárságú kisebbségi személyek jogainak érvényesítése megfelelő nemzetközi (európai) biztosítékok által valósul meg.   

 

(2)A nemzeti kisebbségek és népcsoportok tagjainak jogában áll a személyi dokumentumok (személyi igazolvány, oklevelek, születési anyakönyvi kivonatok, stb.) anyanyelven történő kiállítására a többségi nyelvű okirattal egyenlő hatállyal. 

 

IV. Diszkriminációtilalom

9. Cikkely

 

(1) Tilos a nemzeti kisebbségek és kisebbségi népcsoportok negatív diszkriminációja. A nemzeti kisebbségek által lakott országok pozitív intézkedéseket tehetnek a kisebbség esélyegyenlőségének növelése érdekében.

 

(2) Tilos a nemzeti kisebbségek által lakott régió egészében, állami kényszerítő intézkedésekkel megváltoztatni a nemzetiségi arányokat, kollektív (többségi) be- és (kisebbségi) kitelepítéssel. Amennyiben  erre adott országban a múltban sor került volna, az állam köteles megfelelő intézkedéseket tenni az ilyen kisebbségi és emberi jogokat sértő intézkedéseknek és következményeinek hatálytalanítása, semlegesítése céljából. Az ezzel kapcsolatos intézkedések semlegesítése európai nemzetközi ellenőrzés alatt történik.

 

10. Cikkely

 

A nemzeti kisebbségeknek szubszidiárius esetben jogában áll a nemzetközi úton szavatolt békés és demokratikus önrendelkezés.